Skip to main content

Estonya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bu yazımızda Avrupa’nın en güvenli ve refah ülkelerinden birisi olan Kuzey Baltık Ülkelerinden birisi olan Estonya’da nasıl oturma ve çalışma izni alabileceğinizi ve uzatabileceğinizi anlatacağız. Estonya bir Avrupa Birliği ülkesidir ve Shengen Bölgesinde yer almaktadır. Turistik olarak Estonya’ya turistik vize alarak kısa süreli seyahatlar gerçekleştirebilir veya oturma iznine başvurarak, Estonya’da yaşamaya karar verebilirsiniz.

Oturum İzni Nedir?

Estonya’da oturum ve çalışma izni almak için her ülkede olduğu gibi bir yasal dayanağa ihtiyacınız bulunmaktadır. Peki nedir bu oturma izni? Oturma izni yani resident permit, geçici ve kalıcı oturma izni olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk başvuru yaptığınızda başvurunuz Estonya hükümeti tarafınızdan olumlu sonuçlanması durumunda size geçici oturma izni verilecektir. Genellikle 1-2 yıl süresi olan bu oturma izni kartı ile Estonya’da ev tutabilir, araç veya arsa satın alabilir ve oturma süreniz boyunca Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde edersiniz.

Oturum İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Geçiçi oturma izninizin süresinin dolmasına 2 ay kala Estonya Polis ve Sınır Muhafaza Kurulu’na geçici oturma izninizin uzatılması için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Peki Estonya Oturum İzni Nasıl Alınır? Gerekli şartlar nelerdir?

  • Estonya Startup Vizesi Davet Mektubu almak
  • Bir Estonya vatandaşı ile evlilik yapılması
  • Bir Estonya vatandaşı ile iş ortaklığı yapılması
  • Estonya’da faaliyet gösteren bir firma’da sigortalı bir işe girmek
  • Estonya’da 65.000 Euro’dan fazla yatırımda bulunmak
  • Estonya’da Lisans veya Lisansüstü Eğitim başvurusu

Geçici Oturma İzni ve Kalıcı Oturma İzni Arasındakı Farklar

Geçici Oturma İzni yabancı ülke vatandaşlarına Estonya’da kalmalarını sağlayan şartlar yerine getirildiği takdirde 5 yıla kadar uzatılmaktadır. 5. yılın sonunda yabancı ülke vatandaşı kalıcı oturum için Estonya Hükümetine başvuru yapabilir ve süresiz olarak Estonya’da yaşamaya hak kazanabilir. Estonya hükümeti çifte vatandaşlığı kabul etmemektedir. Yabancı vatandaşların bir kısmı kalıcı oturum ile Estonya’da yaşamaya devam ederken, bir kısmıda Estonya Vatandaşlığı için başvuruda bulunmaktadır. Bu tercih tamamen şartları yerine getirmeniz ve hangi seçeneği değerlendirdiğinizle ilgilidir. Kalıcı oturum izninin, Estonya Vatandaşlığından tek farkı oy kullanma hakkının ve Estonya Pasaportunuzun olmamasıdır.

Bize Yazın
💬 Whatsapp ile mesaj gönder
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabiliriz?